14 Mayıs 2007 Pazartesi

FARKLI BİR ÇİKOLATALI KEK

Orjinal adı Devil's Food Cake. Çevirisi pek hoş olmayacağından ismini değiştirdim. Amerikan mutfağının geleneksel kabul edilen çikolatalı pastasıymış. Görünüşü ve tadı itibariyle bu keke bayıldım.Tarif yine benim meşhur Murdock serisinden. Bu kitap serisini seviyorum. Bana oturduğum yerden tüm dünya mutfak kültürlerinden değişik tatlar ve tarifleri deneme fırsatı veriyor. Tabiki hiç bir yöresel tat , o yerde yenilmedikçe gerçek anlamını bulmaz bana göre. Şiir çevirisi yapmak ne kadar zordur, en iyisi yapılsa bile orjinali gibi olmaz, işte onun gibi. Mesela filmleri de dublajsız yani orjinal seslendirmesiyle izlemeye gayret ederim ben. Ses efektleri, tonlamalardaki duyguları, en iyi seslendirmen de yapsa oynayan daha başarılıdır diye düşünüyorum. Yani, o kadar yere gittim ve o kadar şey yedim, ama hiçbirisi yerinde yediğim kadar lezzetli değildi :) Tabi örneğin bu kek için Amerika kıtasına gitmemiz gerekmiyor ama o atmosferde eminim tadı daha farklı gelecektir. Orada yaşayan arkadaşlar bu işe ne diyecek bakalım. Benim yapmaya çalıştığım farklı tarifler denemek ne de olsa :) Konu nerden nereye geldi, ben en iyisi tarife geçeyim :) Malzemeler:

  • 165 gr beyaz un
  • 85 gr kakao
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 250 gr şeker
  • 250 ml kesilmiş süt (biraz limon sıkarak sütü kesiyoruz)
  • 2 adet yumurta az çırpılmış
  • 125 gr tuzsuz tereyağı (yumuşamış)
  • 125 ml çırpılmış krema (arasına)

Un, kakao ve karbonatı karıştırın. Şekeri karışıma ekleyin. Kesilmiş süt +yumurta+yağ karışımını da kuru karışıma ekleyin. Mikserde önce düşük hızda 3 dakika ardında yüksek hızda 3 dakika karışım hacim alana kadar pişirin. Karışımı 20 cmlik kalıba döküp üzerini düzeltin. 180 derecede 40 50 dakika kadar İşte bu kadar. Ara katlarına çırpılmış kremayı da sürdük mü tamamdır. Afiyet olsun :)

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Kamiş'cim farklı ve leziz bir kek daha, görüntüsü çok güzel, ellerine sağlık, sevgiyle..

Adsız dedi ki...

merhabalar,çikolatalı kek harika görünüyor,ellerine sağlık...
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

:)çok güzel insan pasta katları arasında kayboluyor

ayseyaman dedi ki...

Kamiş'cim, kekin adı hakikaten değişikmiş. :)(En azından Hot Dog kadar itici de değil:)
Canım ben de bu keki kitaplarda ve özel günlerde marketlerde gördüm. Gittiğim lokantalarda da sanırım dikkat etmemişim. Ama gördüklerim içinde en güzel sunumlu senin ki.
Süper bir görüntü yaratmışsın, eminim tadı da harikadır..
Eline sağlık canım,
sevgilerle

aslı dedi ki...

Kamiş'cim ellerine sağlık harika olmuş kekin ....sevgiler...

kamiş dedi ki...

Ebrucum, teşekkürler canım :)

Merhaba Ebru, bloguma hoşgeldin, teşekkürler yorumun için :)

Aynurcum, teşekkürler, insan yerken de kayboluyor :))

Yaman Ayşecim, en güzel sunum ha? Çok teşekkürler, ne de olsa sizin oralarda bu kekin nol bol sunumu vardır..

Aslıcım, çok teşekkürler canım :)

Hülya dedi ki...

Ne kadar yüksek bir pandispanya bu böyle Kamile'ciğim;)Hele o içinin ıslaklığı.Bu kekin dokusu mu,yoksa pandispanyayı ıslattın mı?De bakimmm???*

Nukhet dedi ki...

Merhaba Kamile
Ne guzel tarifler var sayfanda. Anlatim seklinden de cok hoslandim. Buindan sonra izladeklerimdensin. Ellerine saglik. Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba..çikolatalı kek tarifine bayıldım.yalnız sütün kesilmesi olayını pek anlamadım,limonu sıkar sıkmaz süt hemen kesiliyor mu,yoksa biraz ısıtıyormuyuz..selamalr.

yusufun annesi dedi ki...

Merhaba,
Akşam olsunda eve gidip deneyeyim diye heyecanlanıyorum.elleriniize sağlık muhteşem görünüyor.:))

kamiş dedi ki...

Hülya, ne kadar dikkatlisin.. Kekin dolgusu da öyle, yetmedi, ben de ıslattım biraz canım. Bir de bu dilim ortalardan olunca bu görüntü çıktı. Zaten tat olarak da yoğun bir kek, dolu dolu :))

Merhaba Nükhet, hoşgeldin bloguma. Ben de senin o süper pastalarını çok beğeniyorum haberin olsun, görüşürüz artık sık sık :)

Merhaba Süheyla, sen de hoşgeldin :) Süt hemen kesilmiyor, biraz beklemek gerekiyor aslında. Ekşi krema yaparken de aynı şekil kremaya limon sıkıp bekliyoruz bir süre. Aynı onun gibi :)

Merhaba Şebnem, sen de hoş geldin:) Eğer denersen bana da mutlaka bildir tamam mı, şimdiden afiyet olsun:)

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Kamis'cigim,
Ellerine saglik.
Haklisin, burada kakaolu olan keklere "devil's food cake", beyaz yani vanilyali olanlarada" angel food cake" deniyor. Ve bu isim altinda satiliyor, ama neden diye sorarsan bilemiyorum. Eminim seninki cook daha guzel olmustur, ellerine saglik.
Sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

kamile!
unutma geldiğinde bu keki mutlaka yapacaksın.ailecek dibimiz düştü,biyerlerimiz şişmeden biran önce gelde yap.olurmu canım kardeşim..acaba ben denesem mi?başarabilirmiyim sence? zehra

kamiş dedi ki...

Çok teşekkürler Aybike, çok naziksin :)

Bence sen bunu başarabilirsin abla :))

aylin dedi ki...

Kamile'ciğim,
Gerçekten şeytanın keki bu yaaa, bunu yiyip de kilo almamak mümkün değil... Ellerine sağlık, görüntü süper gerçekten... Sevgiler,

kamiş dedi ki...

Teşekkürler Aylin, evet maalesef kilo almamak mümkün değil, tadına bakmalı belki:))

sevdamavisi dedi ki...

Kamileciğim,
gerçekten çok güzel görünüyor kekin ellerine sağlık. iyi ki o kitaplara sahipsin biz de faydalanıyoruz. sevgiler

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba,

Elinize sağlık.Ne kadar lezzetli duruyor o kek oyle.

Sevgiler
Müge

kamiş dedi ki...

Merhaba Sevda, teşekkür ederim canım, fırsat buldukça tarifleri deniyorum ve sizlere aktarmaya çalışıyorum :) Beğendiğine sevindim canım :)

Merhaba Müge, teşekkür ederim canım, sağol :)

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hep yapmak istediğim bir tarif bu ama günaha girer miyim diye alıkoydum kendimi. Şaka tabii şaka :)))) Adı böyleyse tadı kesin baştan çıkarıcıdır. Eline sağlık.
Sevgiler,
Esra

kamiş dedi ki...

Esra'cım, ben de mi girdim yoksa şimdi günaha? :)) O zaman bunu ancak Angel's food cake paklar :)

Adsız dedi ki...

Merhaba , çikolatalı keke bayıldım. Zaten bloğunu ziyaret ettikçe "Murdock" serisine beni de özendirdin ve aldım. Gerçekten nefis tarifler var.
Sevgiler.