22 Şubat 2007 Perşembe

YAMUK YUMUK EKMEK GİBİ BİŞEY

Hani ekmek yaparızya. Mayalı olandan. İşte onlardan birini yaparken estiler yine aklıma, dedim ki kendime şunun içine birşeyler katayım da laboratuvar çalışması olsun. Denemeli denemeli, hayatta herşeyi denemeli diyenlerdenim ben. Tadına bakmalı, cesaretli olmalı. Yani "yaşamalı"..

Bu yaşam örneğimiz de ya hazır ekmek hamurundan ki bu biraz rahata alışmıştır, ya da elde yoğur yoğur ve mayalanması için beklet ki zorluklara dayansın niyetiyle kendimizin yaptıklarıdır. Aslında ekmek yapmak çok basit, sadece bekletmek işi sıkıcı. Koyuyorsun yarım kilo una biraz maya, 1 bardak da süt. Biraz tuz ,biraz şeker ve alabildiği kadar su. Sonra yoğur ve dinlendir. Ben 2-3 kez "yoğur ve dinlendir " den sonra hamuru açtım. İçine bol bol pudra şekeriyle ceviz ve kuru üzüm koydum. Sonra ruh halime göre öylesine şekil verdim. Sonra da biraz daha dinlendirdim tepside ve yumurta sarısıyla fırçaladıktan sonra 180 derecede üzerleri kızarıncaya kadar bir güzel pişirdim.

Ay o fırından yayılan kokular yokmuydu ya.. Ya bölerken arasından tüten dumanlar.. Ya o ısırıştaki tazecik çıtırdatmalar eşliğinde ağza yayılan şekerli ceviz ve üzüm tadı... Mmmmhh!!! :))

E ruh halimi de siz tahmin edin artık! :)

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne kadar guzel anlatilmis, insan tok olsa bile yiyesi geliyor. Elinize, kolunuza saglik.
Sevgiler

Hülya dedi ki...

Yine çok fena anlatmışsın;)N'olcak bizim senle halimiz Kamile...Yazık di mi;sana uğrayıp geçenlere.Hani kaldı ki evde aynısından yaptık...Bizim ısırışlar öyle çıtırdamasa ne olur halimiz..Çekicen mi vebalimizi:(Hı de bakiiim...Hesap ver...:D

Pasta Cafe dedi ki...

Öyle bir anlatmışsın ki sabah sabah canım istedi valla. Ellerine sağlık.

Defne dedi ki...

Kamile,
ne tatli dillisin sen! Ben de su senin bahsettigin cesaretten mevcut da zaman bulamiyorum yahu :). Ekmeklerin lezzetinden hic suphem yok, ellerine saglik.

kamiş dedi ki...

Aybikecim, teşekkür ederim, bazen ben de oburluk yapıyorum . Ama pek de keyifli oluyo be! :))

Hülyacım, :))) çok güldüm :))) Benim tariflere uyulup da çıtırdamazsa ben gelir seve seve çıtırdatırım tamam mı? Bi kere sen kendine bak, ya senin tariflerine ne demeli? Hıh! :)

Özlemcim, zaten ne çekiyorsak şu boğazımızdan çekiyoruz dimi. Bi kere öttü mü sustur susturabilirsen!.. :)

Defnecim, inşallah sen de zaman ayarlayıp uğraşırsın bu zevkli işlerle. Ama mesleğinden ötürü, çok haklısın. Neyse tatiller seni bekliyor.. Tatlı dilim için çok onure oldum, teşekkürler.. :)

Adsız dedi ki...

Kamiş'çim eline diline sağlık, çok güzel görünüyor nefisss, sevgiler iyi hafta sonları

Tuba dedi ki...

Ruh hali durumun iyi gorunuyor Kamile. Bak neler yapmissin, bir de hic rejim yapan var mi demeden, bir de ballandira ballandira anlatmissin. Ben de burada kuru domatese talim edeyim:)) Yapmiyorum ya rejim mecim, gidip eve su citirdayan seylerden yapicaaam:))

kamiş dedi ki...

Teşekkür ederim Ebrucum, sana da iyi hafta sonları canım :)

Tubaaa :)) Boşver hakkaten rejimi falan. Hem sen bana diyosun ama ya senin yaptıklarına ne demeli? Bizim canımız istemiyor mu sanki? :)) Çıtırdat canım çıtırdat..

Adsız dedi ki...

merhaba

evet evet yapın yapın bizde bakınalım böyle araştırmacı gurmeler sizi hepinizin yaptıkları bir harika hangi birinize ne desem böyle içlenerek izliyorum allahtan karnım tok .bazen aç anıma denk geliyor kıvranıyorum ...

Tijen dedi ki...

Bir çocuk için büyük bir eğlence olurdu o hamurlarla oynamak Kamile.
O yumuk elleriyle şekilden şekile sokabilirlerdi...
Tijen

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Anlatımın öyle etkileyici ki gecenin bu saatinde gittim mutfağa, ne varsa şimdi yiyerek yazıyorum tek elceğizimle şunları :)))
Sevgiler,
Esra

kamiş dedi ki...

Aynur, teşekkürler. Yorumun çok samimi, çok güldüm, çok hoşsun..

Tijen, aynı fikirdeyim. Eminim çok eğlenirlerdi ve bizden yaratıcı olacakları kesin.. Denemeli olanlarla da. :)

Esracım, sen de çok hoşsun gerçekten, seni hayal ettim biliyormusun tek elceğizinle yazarken, çok komikti.. :)