30 Mayıs 2007 Çarşamba

YİNE CHEESECAKE, BU SEFER MEYVELİ :)


Meyveli bir cheesecake'e kimse hayır demez sanırım :) Arzu ettiğiniz bir cheesecake tarifinin üzerinin süslenmiş halidir bu. Afiyetler olsun.
Yavaş yavaş tatile girme durumlarından ve yeni iş girişimlerimizden dolayı bu aralar yoğunum. Sanırım eskisi kadar ilgilenemeyeceğim blogumla. Şimdiden alıştırayım dedim :)) Ziyaretlerim azalırsa affedin..

20 Mayıs 2007 Pazar

CHEESECAKE TEN YAŞ GÜNÜ PASTASI OLUR MU?


Cheesecake yerken kendinden geçen arkadaşım Belgin' e ömür boyu kutlu mutlu yıllar :)) O, yolun yarısı diyor ama bence yaşanacak çok şey var Belgin'cim. Daha yiyecek çoook pasta var ! :)) Anladın sen onu.. :)

14 Mayıs 2007 Pazartesi

FARKLI BİR ÇİKOLATALI KEK

Orjinal adı Devil's Food Cake. Çevirisi pek hoş olmayacağından ismini değiştirdim. Amerikan mutfağının geleneksel kabul edilen çikolatalı pastasıymış. Görünüşü ve tadı itibariyle bu keke bayıldım.Tarif yine benim meşhur Murdock serisinden. Bu kitap serisini seviyorum. Bana oturduğum yerden tüm dünya mutfak kültürlerinden değişik tatlar ve tarifleri deneme fırsatı veriyor. Tabiki hiç bir yöresel tat , o yerde yenilmedikçe gerçek anlamını bulmaz bana göre. Şiir çevirisi yapmak ne kadar zordur, en iyisi yapılsa bile orjinali gibi olmaz, işte onun gibi. Mesela filmleri de dublajsız yani orjinal seslendirmesiyle izlemeye gayret ederim ben. Ses efektleri, tonlamalardaki duyguları, en iyi seslendirmen de yapsa oynayan daha başarılıdır diye düşünüyorum. Yani, o kadar yere gittim ve o kadar şey yedim, ama hiçbirisi yerinde yediğim kadar lezzetli değildi :) Tabi örneğin bu kek için Amerika kıtasına gitmemiz gerekmiyor ama o atmosferde eminim tadı daha farklı gelecektir. Orada yaşayan arkadaşlar bu işe ne diyecek bakalım. Benim yapmaya çalıştığım farklı tarifler denemek ne de olsa :) Konu nerden nereye geldi, ben en iyisi tarife geçeyim :) Malzemeler:

  • 165 gr beyaz un
  • 85 gr kakao
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 250 gr şeker
  • 250 ml kesilmiş süt (biraz limon sıkarak sütü kesiyoruz)
  • 2 adet yumurta az çırpılmış
  • 125 gr tuzsuz tereyağı (yumuşamış)
  • 125 ml çırpılmış krema (arasına)

Un, kakao ve karbonatı karıştırın. Şekeri karışıma ekleyin. Kesilmiş süt +yumurta+yağ karışımını da kuru karışıma ekleyin. Mikserde önce düşük hızda 3 dakika ardında yüksek hızda 3 dakika karışım hacim alana kadar pişirin. Karışımı 20 cmlik kalıba döküp üzerini düzeltin. 180 derecede 40 50 dakika kadar İşte bu kadar. Ara katlarına çırpılmış kremayı da sürdük mü tamamdır. Afiyet olsun :)

12 Mayıs 2007 Cumartesi

7 Mayıs 2007 Pazartesi

BİRAZ DA TUZLU:)

Çok pratik, leziz mi leziz kapış kapış giden bir sandviç. Genelde cafe bistrolarda yapılır , rastlamışsınızdır. Doyurucu, besleyici vs vs.. :) Hemen yapılışına geçiyorum:

Önce klüp ekmeklerimizi alıyor ve kızartıyoruz. Sonra içine hardallı mayonez sürüyoruz. Daha sonra alt katına haşlanmış tavuk ve maydonoz veya dereotu, üst katına da jambon, kaşar ve marul koyuyoruz. Köşelerinden kesip üzerine de bir kürdanla kiraz domates taktık mı olmuştur. Artık servis edebiliriz. Afiyet olsun :) Aman kürdana dikkat, yanlışlıkla ısırılmasın!
Bir de size bir açma tarifi vereceğim ki biz sülalecek bayıldık. İstanbul'u, Antalya'sı kalmadı şehirler arası acayip ün yaptı! :) Herkes afiyetle yedi, daha daha istendi. Açma hamuru yoğurmaktan kollar ağrıdı, bol bol yapıp dipfrize kondu! :)
Tarif, hamarat kadın Ebru'ya ait. Ben su yerine süt kullandım ve yumuş yumuş hamurun içine peynirli iç ekledim. Bayıldık bayıldık! :)
Malzemeleri aynen kopyalıyorum :
1/2 paket yaşmaya1 su bardağı + yarım çay bardağı ılık su
1 bardaktan bir parmak eksik sıvı yağ
3-4 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 yumurta sarısı (üzeri için)
4 su bardağı un ( Unu yavaş yavaş aldığı kadar koyun)Çörekotu
Yapılışı:
Bütün malzemeleri karıştırıp, yoğurun. 2 misli kabarınca tepsiye açma şekli vererek dizin. Tepside mayalanması için bekletin. Mayalanınca üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip, 200 derece fırında pişirin. Fırından çıktıktan sonra yumuşaması için üzerine biraz su serpip bir bezle örtün. Afiyet olsun.

4 Mayıs 2007 Cuma

HOŞGELDİN TATLISI :) KARAMELLİ ELMALI MUS

Antalya gezisi dönüşümde, sevgilim, eşim bana bir süpriz hazırladaığını söylemişti telefonda. Eve gelince de süprizi bizzat gördüm ve afiyetle yedim! Aldığım tarif kitaplarından aramış, taramış gözüne kestirdiği bir tatlıyı yapmış. Çok da iyi yapmış! :))

Aynen şöyle yapmış:
50 gr tereyağı kızgın tavada, düşük ısıda 60 gr şeker eriyene kadar kaynatmış. Orta ateşe getirerek karışımın rengi koyu sarı olana kadar pişrmiş. 2 çorba kaşığı kremayı ekleyip karamel kıvamına getirmiş.
Yarım kilo dilimlediği yeşil elmaları tavaya ekleyerek 10- 15 pişirmiş (8 elma dilimini süslemke için ayırmış :)) Kalan elmaları ve karameli mikserden geçirmiş. 2 yumurta sarısını ekleyip iyice karıştırarak soğumaya bırakmış.
Yumurta aklarını köpük yapana kadar çırpıp soğuyan elma karışımına eklemiş. 170 gr kremayı da iyice çırpmış ve elma karışımına eklemiş. Elma dilimleriyle süslemiş.
Canım bayağı uğraşmış, ellerine sağlık aşkım!!! :))
Size de afiyet olsun hanımlar :)

1 Mayıs 2007 Salı

















































































İşte yine bir süre yokluğumun nedeni yukardaki fotoğrafları çekmekle meşgul olmam :)
Doğup büyüdüğüm ve hala ailemin oturduğu Antalya'ya idi yolculuğum. Güzel güzel gezdim, bol bol mavi denizi seyrettim. Bu gezi bana çok iyi geldi, açık denizdeki sakinlik ve dinginlik girdi ruhuma, İstanbul'dan sonra kendimi daha iyi hissediyorum şimdi :)

Kısaca fotoğrafları tanıtayım;

Ablam Zehra'nın yanındaki şımarık kedisi Patik'tir baştaki, sonra Zehrayla kaçtığımız Korkuteli'nin meşhur şiş ve piyazı. Hmmm nefisti, her gittiğimde mutlaka yerim :) Bayat köyündeki güzel mi güzel manzaralar; kirazlar çiçek açmış, her taraf yemyeşil, eski kerpiç evler ve doğa , doğa yine doğa... Bir ara yaptığımız pazar keyfi, taptaze sebzeler, meyveler hatta canlı balıklar :)) Antalya'nın rengarenk çiçekleri, "bahar geldii" diye bağırıyor, diğer fotoğraflarda.. Köydeki tatlı köpeği unutmayayım :) Beğendiğim hayvanat bahçesinden birkaç kare var sonra, aslan ve ayı ailesi. Tüm hayvanlar yavrulamış, çok sevimliler.. Vee asıl gelelim sadede; yani pastaya :)

Orda da boş durmadım tabi, akrabamın yeni doğan bebeğine bir pasta yaptım. Hemen bir pastaban, arasına da pastacı kreması, üzerini de çilek, kakao ve çikolatayla süsledim oldumu bize nefis bir pasta, yanındaki de pasta kadar tatlı yeğenim Sinem :))

İmkanınız varsa hiç durmayın bir yerlere gidin derim özellikle yakınlarınızın yanına, gezmek gibisi yok hele bir de gittiğiniz yerde sevdiğiniz insanlar varsa :))