25 Şubat 2007 Pazar

MUZLU PASTA VE İLK KURSİYERİM! :)

Çok sevdiğim arkadaşlarım geldiler akşam çayına. Tabi ben de boş durmadım! Ama erken gelen arkadaşım da durmadı benimle beraber. Böylece hem ona kurabiye ve pasta öğretme fırsatı bulduk hem de beraber güzelce eğlendik. Adı Eylül. O da bu virüsü kaptı ve önümüzdeki izninde soluğu bende alacak! :)

Eylül çalışırken çok keyif aldı. bakın başını kaldırmıyor bile!! :)













Tarif ise şöyle..
Muzlu kekin tarifini burdan aldım. Margarin yerine krema kullandık. (Margarine hayır!!! :) Arası için; turunç reçeli, espresso ve biraz da rom koyup kekin katlarını ıslattık. Hazırladığım Crem ole (muzlu olanı)'yi sürdük. Tabi muz dilimlerini unutmamalı. En üstüne de Eylül'ün fikri olan hindistan cevizi ve tarçın karıştırıp döktük. kekin üzerini ve yanlarını kremasız bırakmak istedik. Çok da şık oldu. Bizimkiler çok beğendi, şşşşş!!!..


Kurabiyelere gelince efendim, çok sevdiğim Anna'nın kurabiyelerini yaptık yine, üzerini de çikolata ile (50 gr bitter kuvertur + 50 gr sıvı krema) süsledik diyemiyeceğim, Eylül çok keyifli ve başarılı olduğu için bana iş kalmadı. :))















Afiyet olsun :)

22 Şubat 2007 Perşembe

YAMUK YUMUK EKMEK GİBİ BİŞEY

Hani ekmek yaparızya. Mayalı olandan. İşte onlardan birini yaparken estiler yine aklıma, dedim ki kendime şunun içine birşeyler katayım da laboratuvar çalışması olsun. Denemeli denemeli, hayatta herşeyi denemeli diyenlerdenim ben. Tadına bakmalı, cesaretli olmalı. Yani "yaşamalı"..

Bu yaşam örneğimiz de ya hazır ekmek hamurundan ki bu biraz rahata alışmıştır, ya da elde yoğur yoğur ve mayalanması için beklet ki zorluklara dayansın niyetiyle kendimizin yaptıklarıdır. Aslında ekmek yapmak çok basit, sadece bekletmek işi sıkıcı. Koyuyorsun yarım kilo una biraz maya, 1 bardak da süt. Biraz tuz ,biraz şeker ve alabildiği kadar su. Sonra yoğur ve dinlendir. Ben 2-3 kez "yoğur ve dinlendir " den sonra hamuru açtım. İçine bol bol pudra şekeriyle ceviz ve kuru üzüm koydum. Sonra ruh halime göre öylesine şekil verdim. Sonra da biraz daha dinlendirdim tepside ve yumurta sarısıyla fırçaladıktan sonra 180 derecede üzerleri kızarıncaya kadar bir güzel pişirdim.

Ay o fırından yayılan kokular yokmuydu ya.. Ya bölerken arasından tüten dumanlar.. Ya o ısırıştaki tazecik çıtırdatmalar eşliğinde ağza yayılan şekerli ceviz ve üzüm tadı... Mmmmhh!!! :))

E ruh halimi de siz tahmin edin artık! :)

20 Şubat 2007 Salı

TİRAMİSU

Tsunami diyor buna ablamın eşi. Benim de hoşuma gidiyor. Tsunami doğal bir olay olarak hoş değil elbette ama pastaya yakışınca komik benim gözümde. Farklı tarifleri var bu pastanın. Orjinali değil haliyle fakat en pratik yapılanı diyebilirim. Ayrıca yağ içermediğinden hafif, peynirli oluşundan mayhoş bir tat..
Ben bunu pastabanla yaptım. 1 su bardağı romlu (1-2 kapak) koyu nescafe hazırladım ve pandispanyamı bununla ıslattım.

Kreması içinse;

  • Yarım litre süte
  • 1 bardak şeker
  • 1 çay bardağı nişasta koydum ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirdim. Ocağın altını kapattım.Sonra
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket labne peynir (200 gr) ekledim ve karıştırarak yedirdim.

Sonra pandispanyamın arasına ve üstüne şarkılar söyleyerek krema sürdüm. Soğuyunca bol bol kakao yağdırdım üzerine. Keserken, dilimlerin arasından sızan kahverengi sıvıyı izledim. Mis gibi kahve kokusunu duydum. Hele yediğimdeki o buruk tatla ben bu tsunamiyi dalga dalga yaşadım :)))


19 Şubat 2007 Pazartesi

ÇEŞNİLİ KEK

"Kek Ye" etkinlikleri adına Çeşnili kek tarifimi vermek istiyorum efenim..
Kendileri çok basit klasik bir kek olmaktan fazlaca ileri gidememiş, ancak içerik bakımından çeşitler ile bir kişilik bulmaya çalışmıştır. Tıpkı hayatın içinde olan insan tiplemeleri gibi. Madem sürüdesin. O zaman kendini donat, renklendir, çeşitlendir ki "klasik " ten öte "daha fazlası" ol, bir özelliğin olsun mantığındadır. Ben de kendilerine katılıyor ve edindiği karakterden ve tadından dolayı tebriklerimi sunuyorum :))

İçinde ne mi var?

  • 3 iri yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker ile güzelce karışır. Sonra;
  • 1 su bardağı sıvı yağ eklenir. Daha sonra ise;
  • 2,5 bardak un
  • 1 er paket kabartma tozu ve vanilya
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı karışık kuru meyve
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 su bardağı portakal suyu eklenir ve karıştırılır.

20 veya 22 cm çaptaki kalıpta, 180 derecede, yaklaşık 40 dakika pişirilir. İşte kekimiz hazırdır!!

Tadıysa tıpkı oyun bahçesinde oyun oynamak gibidir. :))

13 Şubat 2007 Salı

ŞEKER HAMURLU İLK PASTAM BİRİCİK AŞKIMA :) SEVENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN..









Tesadüf, ilk şeker hamurlu denemem bugünlere rastladı, iyi de oldu. Eşim de çok mutlu oldu bu işe..Çalışması , evet teferruatlı ama zevkli. Kendini kaybetmek gibi, bulmak gibi, unutmak gibi birşey. Evet evet, ben bu işi seviyorum :))



Bu pastayı nasıl mı yaptım?
Pandispanyanın arasına taneleriyle birlikte turunç reçeli
sürdüm.








Sonra da pastacı kremasını..






Vee damla çikolatalarını..











Üzerine de çırptığım sıvı kremayı..

En sonrası da final, şeker hamuruyla kaplama ve süsleme.


Tadına gelince, bööle Akdenizin turunç kokulu bahçeleri gibi aroması ferah, dağlardan gelen süpriz çikolata esintileri ile şaşırtıcı ve aşk gibi heyecan verici.. :))

12 Şubat 2007 Pazartesi

ÇİKOLATA ÇİÇEK AÇTI! :)

Bu görmüş olduğunuz ,

Yarım litre süte (2 buçuk bardak),
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı kakao,
2 kaşık nişasta,
50 gr rende bitter çikolata (kuvertur),
1 paket vanilya karıştırıp ocakta karıştırarak pişirince oluyor. Hem de çok leziz oluyor! :))
Süslemeleri, ganaj çikolatadan bıçakla sıyırarak yaptım. Kendiliğinden kıvrılıyor zaten, çok zevkli.. İki de tarçın kabuğu taktım, tamam işte :) Afiyet olsun.

8 Şubat 2007 Perşembe

ÇİKOLATALI KEK

Baktım herkes bir çeşit kek yapıyor. Ben de kendi tarifimle dedim bir tane yapayım da bu konudaki maharetimi göreyim. Çok pratik oldu.Sonuç mu? Başarılı bir lezzet patlaması daha! :)
Hemen malzemelere geçiyorum o zaman:

  • 2 yumurta sarısı
  • 6 yumurta akı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı krema
  • 100 gr bitter çikolata
  • 1 paket vanilya

Yumurta aklarını köpürtene kadar çırpıyoruz ve buzdolabında bekletiyoruz.Bu arada;

Şeker,vanilya, kabartma tozu, kakao,unu eleyerek karıştırıyoruz. Ortasına yumurta sarılarını ve kremayı ekleyip mikserle iyice çırpıyoruz.Rende çikolatamızı da ekledikten sonra, hazırladığımız yumurta aklarını spatülle yavaş yavaş karışımımıza yediriyoruz. 20 cmlik kalıp, 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişiyor.

Tadı... aynı şey gibi... çikolata... kek.... krema.... çikolatalı krema.... çikolatalı kremalı kek!!! :)) Afiyet olsun, sevgiler, saygılar..



Bu arada Anna'nın kurabiyelerini de denedim ve bahsetmeden geçemicem. Çok lezzetliydi çoook!!