23 Ocak 2007 Salı

YİNG YANG PASTASI

Aklıma geldi öylesine ying yang. Deneyeyim dedim.Bu aralar Çin'e takılmış durumdayım.Tarifi de bana ait. Çok zor bir pasta değil fakat ben yine de açıklamalı anlatmaya çalıştım. 2ocm kalıp. 180 derece. Yaklaşık 45 dakikada pişiyor. Tarifi ise şöyle: Pandispanyası için malzemeler:
2 yumurta
1 bardak şeker
1,5 bardak süt
1 paket kakao(25 gr.lıklardan, isteğe göre artabilir tabi.
yarım bardak sıvı yağ veya tereyağ
vanilya, kabartma tozu tabi haliyle
1 kapak da rom veya acıbadem likörü
2 bardak un
malzemelerden klasik kek gibi bir kek pişiriyoruz.
Pandispanyayı ben 2 yerinden kestim. Böylece 3 katlı bir pastam oldu. 1. katına resimde gördüğünüz gibi, önce ganaj çikolatamı (100 gr bitter+100 gr sıvı krema) sürdüm ve damla çikolataları ekledim. Tam orta yerine de kestane şekeri döşedim.


Ardından fındık krokanı (yarım bardak fındık parçalarını yine yarım bardak şekerle tavada yarım kaşık tereyağ eşliğinde kavurdum. Sarılaşınca kavurmayı kestim ve soğumaya bıraktım) serpiştirdim.
2. katına ise aynı malzemelerin beyaz çikolatalı (100 gr beyaz çikolata+100 gr sıvı krema)versiyonunu sürdüm.
Üstünü süslemeye gelince; resimdeki gibi önce damla çikolatarla sınırı belirledim ve bir tarafına beyaz , diğer tarafına da bitter çikolatayı sıcakken döktüm ve hiç dokunmadan soğumaya bıraktım. Çikolata kendisi soğuyunca pürüzsüz bir hal alıyor.


En son da ying yang şeklinde olduğu gibi yuvarlak madlen çikolataları yerlerine koydum.
Klasik pasta gibideğil de şekline göre kesmek istedim ve pastayı üstteki sınırlarından 2 ye ayırdım. :))

Resimdeki portakalı da önce ince ince dilimleyip sonra üzerlerine birer çaykaşığı şeker ekleyerek mikrodalgada 2 dakika kadar pişirdim. Fırın yerine tavayı da kullanabilirsiniz. Bu pastanın şekerli tadını hafifletiyor ve ekşimsi bir ferahlık veriyor bence.

Bence pasta içine hayal edebileceğimiz herşeyi koyabiliriz. Yeter ki tatları birbirine uysun. :)

Benim pastamın içindeki listeyi tekrarlayayım: pandispanya, fındık krokan, 1 adet kestane şekeri, damla çikolata, ganaj çikolata (beyaz ve bitter) ve portakal dilimleri..
Afiyet olsun :)

21 Ocak 2007 Pazar

LİMONLU TART DESEM?

Hazır cheesecake lerden başlamışken , ona benzeyen fakat daha çok tartı anımsatan bir tarif vereyim dedim. İnternetten bulduğum bu kek hem şık hem de küçücük birşey oluyor, yani tadımlık. Ben, arkadaşımın davet ettiği bir akşam yemeğine hediye olarak götürmüştüm. Neyseki ilk yapışıma rağmen güzel oldu, alnımın akıyla çıktım :)

Yabancı sitelerdeki ölçüler çevrildiğinde ortaya komik ölçüler çıkabiliyor. Ama sanırım yaklaşık ölçüler de kullanılabilir. Tarife gelince;
Tabanı için:

  • 140 gr un
  • 36 gr şeker
  • 1 fiske tuz
  • 114 gr tereyağ

Bunları karştırıp 15 dakika buzdolabında beklettikten sonra 20 cm kalıba yayıp 220 derecede 13- 15 dakika pişiriyoruz.

Dolgusu için:

  • 140 gr labne peynir
  • 100 gr şeker
  • 1 limon suyu ve kabuğu rendesi
  • 2 yumurta

Peynire şeker ekleyip çırpıyoruz. Ardından limon ve yumurtaları (teker teker) ekleyip çırpmaya devam.Karışınca tart hamurunun üzerine ekleyip 25 - 30 dakika pişiriyoruz.

Üstü için:

120 ml sıvı krema ile 1 yemek kaşığı pudra şekerini çırpıyoruz ve tartın üzerini birgüzel süslüyoruz. Afiyet olsun.

8 Ocak 2007 Pazartesi

YILBAŞI KURABİYELERİM





Bunlar benim ilk kuabiyelerim. 2007 ye hem yeni kurabiyelerimle hem de yeni blogumla girip herkese bir merhaba demek istedim. :) Tarifini ve fikrini Pastacı Burcu'dan aldığım kurabiyeleri, üzerini royal icing ile kaplayıp arkadaşlarıma, aileme ve çocuklara hediye ettim. Bu kadar beğenileceğini ve övgü alacağını tahmin etmiyordum. Fakat bu iş benim keyfime keyif kattı ve daha'sı için heyecanlandırdı :) Haydi bakalım!!!




Gördüğünüz gibi herkes mutlu!


Bundan böyle yeni tariflerle ve yeni fikirlerle bildiklerimi ben de paylaşmaya çalışacağım. Herkese sevgiler ve saygılar :)